..::Kien06VL::..
Chào mừng bạn đến với Kien06VL. Chúc bạn tìm được nhiều điều bổ ích từ diễn đàn!
Để xem được nội dung chính của diễn đàn bạn cần đăng nhập hoặc đăng ký.


To view all main content you need to log in or register.

IT-Fornebu Portalbuilding by A-lab

Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Go down

26112009

Bài gửi 

normal IT-Fornebu Portalbuilding by A-lab





Oslo studio A-Lab have completed a business centre and offices at the former Oslo Airport in Norway.

Called IT-Fornebu Portalbuilding, the project will house information
technology companies and forms an entrance to the main terminal
building.

Four glazed office blocks and four stone-clad towers flank a
structure clad in red aluminium composite, hovering over the main
entrance.

Photographs are by Luis Fonseca.

Here’s some more information from the architects:

IT-Fornebu Portalbuilding is now completed
The building is located in Fornebu, the former Oslo Airport, Norway.
The new Portal building is an extension to the old Airport Terminal
building housing the Business and incubation centre for information
technology companies; IT-Fornebu. The Fornebu area is experiencing a
surge in development, transforming a previously Airport into a new
city-wide destination for business. The IT-Fornebu Portal building
consists of approximately 28000 m2, was developed by the IT-Fornebu
Eiendom and designed by A-lab architects. a-lab was commissioned to
develop the building, after winning the competition in 2004.

Click for larger image
History
In 1998 the Old Fornebu airport closed after 60 years of function. A
platform of possibilities was left open for new fields of investment.
The new Business centre for information technology was created then by
the IT Fornebu AS group responsible for administering and developing
the IT Fornebu vision. Therefore it was required that the design of
Portalbuilding would combine the vision of the new Fornebu Business
centre and establish an efficient and flexible cluster of offices in
the area.

Click for larger image
Criteria
In the design A-lab prioritised people. The design criteria’s were
to reduce volume and waste, provide an effective, efficient and healthy
workplace, enhance communications and give a flexible layout. We
believe that successful organizations are made of people who are
connected and inspired, who learn through collaboration, share ideas
and are motivated towards excellence. We imagined a place where people
are present and engaged in mind and body.
The building supports the development and transmission of knowledge,
skills, values and ideas, as well as the opportunity for companies to
express their own identity.

Ground Floor Plan. Click for larger image
Ambition
How to make a speculative office building respond to ultimate
typological efficiency? How can a building be flexible in order to
adapt to several plan typologies? How can an office plan be adjusted to
different organization criteria’s, from the smallest office unit to
large corporate companies? How to reconcile both the developer’s
economic requirements for a spec office with the architects vision?

Third Floor Plan. Click for larger image
Concept
The main concept was to strip and divide the program into
independent architectonic elements, clearly defined by function, in
order to gain maximal flexibility and distinct architectural identity.
A continuous base resolves the height difference of the terrain between
the main street and the existing Terminal building, and forms a
multifunctional floor for the Portal building. The project consists of
four glazed office blocks, where light, views and acoustics are
optimal, four stone clad supply towers and the public Hub covered in
“mandarin red” aluminum composite panels, lifted over the main entrance.

South Elevation. Click for larger image
Building
The four office blocks have a rectangular and rational form and are
relieved of all the internal cores and vertical structure allowing an
efficient and flexible internal organisation, based on a flexible open
floor, a tabula rasa plan, where different users can define and design
their special necessities, with a variety of possibilities. Each office
block has 5 floors with a total area of 3750m2. The structure is put
outside the exterior façade. It is shaped as a diagonal steel
structure around the block and is attached every 4,8 meters with a
steel joint through the façade to the floor beams. All shared
functions such as vertical communication, technical services and wet
cores are placed in intermediate towers, detached from the working
areas. The towers are designed as closed massive monoliths, where the
program that does not need daylight or views is located. The free-form
orange Hub is an exception and has a clear identity, it acts as a
strategic element that glues all the activities, highlights the synergy
between the existing terminal Building and the new It-Fornebu
Portalbuilding.

East Elevation. Click for larger image



Posted by Ruth Hynes from dezeen.com


Tích "[b]+" cho bài viết hay[/b]
Pass cho sách: booktraining.net

avatar
Milunice259
 
 

Libra
Giới tính : Nam
Tổng số bài gửi : 1355
Tuổi : 29
Đến từ : Long An
Nghề nghiệp : Người mẫu
Trạng thái bản thân : Đã có vợ
Điểm tích cực : 2354
Chất lượng bài viết : 342
Châm ngôn sống : Thiên tài chỉ có một phần trăm cảm hứng, còn lại là đổ mồ hôi

Xem lý lịch thành viên http://www.kt06vl.top-forum.net

Về Đầu Trang Go down

Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

 
Permissions in this forum:
Bạn không có quyền trả lời bài viết