..::Kien06VL::..
Chào mừng bạn đến với Kien06VL. Chúc bạn tìm được nhiều điều bổ ích từ diễn đàn!
Để xem được nội dung chính của diễn đàn bạn cần đăng nhập hoặc đăng ký.


To view all main content you need to log in or register.

Black Cube House by KameleonLab

Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Go down

04112009

Bài gửi 

normal Black Cube House by KameleonLab





Polish Design Season: Rafal Specylak and Kuba Wozniczka of Wroclaw practice KameleonLab have completed an extension to a residence in Wroclaw.

Called Black Cube House, the project involved extending the existing house on two sides.

The resulting building is clad in black-painted wooden panels.

A black steel frame encloses an outdoor terrace, marking the cube-shaped boundary of the project.

Exterior walls within this cube are painted in white or bright
colours to signify volumes that have been cut away from the overall
shape.

To maintain privacy the house has few windows and is lit primarily by skylights.

Follow all our stories about Polish design this month in our special category. More details about Polish Design Season on Dezeen here.

Here’s some more information from KameleonLab:

Black Cube House – Total makeover.
Kuba Wozniczka and Rafal Specylak – KameleonLab architects have just
completed a private house in Wroclaw. This project demonstrates a
‘total makeover’ of a typical polish family house from 70s of XX
century. Clients have bought a site with existing 2 storey small
building and their main objective was to make this house almost twice
as big, whilst incorporating the old structure of a building and to
completely change the elevations. At the end of a ‘face lift’ old white
cube became a ‘Black Cube’.

Existing house was extended in two directions, towards garden and
west site boundary, achieving extra space for a living room on the
ground floor and new parents bed room with wardrobe on 1st floor.

Privacy has been the most important issue. The site is located in
urbanized city zone in residential area of high density, where
achieving privacy, so important for clients, was main project issue.
This was influencing most all design decisions – from site plan to
elevation treatment. Following client wish to minimize possible views
into the house from outside, front and side elevations have just a
minimum number of openings which was compensated by few skylights and 5
meter height channel glass wall lightning up stairs and hallway.

House layout was reorganized to separate different zones in very
regural mode. Open plan on the ground floor is dedicated for whole
family and their friends, whereas top floor is strictly private with
parents rooms on one side of a house and kids in the other.

Smooth transition from inside to outside space; Terrace as an `in between zone`
One of very important aspects of this project was to create smooth
transition between house and landscaped area. From the garden side
steel frame has been designed surrounding terrace and supporting
projected ‘bedroom box’. This has created another space- somehow
enclosed but already in the garden. Steel frame will serve as a
construction for timber louvers to maximize privacy and create shade in
summer months.

This ‘in between’ zone will serve as a living room extension, where
sliding glass facade make it possible to connect with outer space
almost seamlessly. During summertime and spring this will be ideal for
BBQ, garden party’s and will serve as kids playground.

Click for larger image
After carefully searching for adequate elevation treatment
architects have decided to clad this house with timber painted black,
thanks to this achieving very strong, almost ‘graphic’ effect and same
time using environment friendly materials.

Click for larger image
To emphasize concept of terrace as a part of the house – louvers
surrounding terrace has been designed from the same material as rest of
elevations – black painted timber. To highlight ‘empty parts’ of the
structure (where solid mass is subtracted) – entrance zone and terrace
zone, colored and white render was used instead of timber.

Click for larger image
location : Wroclaw, Lower Silesia, Poland
area: 235 m2
architects:
KameleonLab
Rafal Specylak, Kuba Wozniczka




Posted by Rose Etherington from dezeen.com


Tích "[b]+" cho bài viết hay[/b]
Pass cho sách: booktraining.net


Milunice259
 
 

Libra
Giới tính : Nam
Tổng số bài gửi : 1355
Tuổi : 29
Đến từ : Long An
Nghề nghiệp : Người mẫu
Trạng thái bản thân : Đã có vợ
Điểm tích cực : 2354
Chất lượng bài viết : 342
Châm ngôn sống : Thiên tài chỉ có một phần trăm cảm hứng, còn lại là đổ mồ hôi

Xem lý lịch thành viên http://www.kt06vl.top-forum.net

Về Đầu Trang Go down

- Similar topics
Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

 
Permissions in this forum:
Bạn không có quyền trả lời bài viết