..::Kien06VL::..
Chào mừng bạn đến với Kien06VL. Chúc bạn tìm được nhiều điều bổ ích từ diễn đàn!
Để xem được nội dung chính của diễn đàn bạn cần đăng nhập hoặc đăng ký.


To view all main content you need to log in or register.

Cape Schanck House / Jackson Clements Burrows

Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Go down

10042009

Bài gửi 

normal Cape Schanck House / Jackson Clements Burrows





Architects: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Location: Cape Schanck, Victoria, Australia
Project Team: Tim Jackson, Jon Clements, Graham Burrows, Kim Stapleton, George Fortey, Brett Nixon
Design duration: 12 months
Construction duration: 18 months
Landscape: Site Office Landscape Architects
Mechanical: Griepink & Ward Pty Ltd
Structural: Adams Consulting Engineers Pty Ltd
Contractor: BD Projects
Constructed Area: 400 sqm
Photographs: John Gollings


The undulating landscape at Cape Schanck is primarily a combination of
cleared grass dunes (locally known as the Cups region) and expansive
areas of dense Coastal Heath and Ti-tree shrub. The site is a
designated wildfire zone and prior to the landscape being significantly
cleared by early European farmers the area was inhabited by local
aborigines.
On our first site visit we discovered the remnants of a hollowed out
burnt log. This informed a starting point for an architectural
exploration for the interiors and exterior where the form of the
hollowed log suggested possibilities for an architectural solution.

The site is located on a high inland dune amongst dense coastal
ti-tree shrub with expansive western views. On approach, the visitor is
fronted by an expansive wall which conceals the primary upper level
form. The lower level extends from the steep ground plane as a rendered
plinth and forms a base much like the surrounding dunes. A winding
driveway climbs the steep dune accessing the upper level behind a
screen fence which conceals the view beyond. From here the entry
experience opens to expansive views over the living area, deck and pool.
Programmatically the house considers the needs of a retired couple
and their extended family who regularly visit with grandchildren. The
primary upper level form (conceived as a hollowed out log) contains the
kitchen, dining, living, garage and laundry. A secondary upper level
form (conceived as a branch extending from the log) contains the study,
master bedroom and ensuite. These forms are both finished in spotted
gum hardwood cladding which is stained black. Cedar windows and
cladding left in a natural finish are sleeved into the black exterior
accentuating the difference between the interior and exterior as if
part of a natural weathering process. The lower level contains guest
accommodation and conceals functional plant spaces for mechanical
systems and pool equipment.

The house is orientated to the northwest embracing expansive views.
To control passive heating in summer, the western windows are protected
by extensive eaves and motorised external Vental louvre blinds
automatically descend once the sun passes through the north axis.
Extensive northern glass is also protected by sunshades which limit
solar penetration in summer. Further sustainable design considerations
include fully automated electrical systems to reduce unnecessary power
drain, bore water for garden and pool use and rainwater collection to
tanks for all domestic use - town water was available however the
clients agreed that the connection was unnecessary.
This house engages with the landscape through manipulation of form,
material and colour. The weathered black vertical cladding profile
references the undercroft structure of the Ti-tree and upper level form
extends from the hill at ground level rising to a ridge which then
descends to the west. At distance, the cranked profile of the form
responds to the undulating profile of the surrounding ti-tree scrub and
immerses the building within its surrounds.










































site plan




basement plan



ground plan



roof plan




elevation 01



elevation 02



elevation 03




elevation 04



section

From [You must be registered and logged in to see this link.]


Tích "[b]+" cho bài viết hay[/b]
Pass cho sách: booktraining.net

avatar
Milunice259
 
 

Libra
Giới tính : Nam
Tổng số bài gửi : 1355
Tuổi : 30
Đến từ : Long An
Nghề nghiệp : Người mẫu
Trạng thái bản thân : Đã có vợ
Điểm tích cực : 2354
Chất lượng bài viết : 342
Châm ngôn sống : Thiên tài chỉ có một phần trăm cảm hứng, còn lại là đổ mồ hôi

Xem lý lịch thành viên http://www.kt06vl.top-forum.net

Về Đầu Trang Go down

- Similar topics
Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

 
Permissions in this forum:
Bạn không có quyền trả lời bài viết